Recenze hydrangea paniculata vanilla fries

V roce 2018 jsem zasadil novinku 2016. Francouzský chovatel J. Renault - Pastel Green, velmi jako jeho hra barev. Na mezinárodní výstavě v Nizozemsku získala stříbrné ocenění za krásu keře s květenstvími, které mění barvy a odstíny okvětních lístků - nejprve jsou bílé, pak se stanou krémem, lososem, pistácií a na konci květu - víno.
Pastel Green má výšku 75 cm.

Pastelově zelená 08/02/2019.
Pastel Green, štětec 08/02/2019.
Pastel Green-04.08.2019.
Pastel Green-brush 08/04/2019.
Pastelově zelená 27.08.2019.
Pastel Green-brush 08/26/2019.
Pastelově zelená 31. 8.1919.

Letos 19. května zasadil Magic Moonlight. Čekám na rozkvět... Dítě je stále asi čtyřicet cm.

Magical Moonlight - 30/30/2019.
Kouzelný měsíční svitek 25/25/2019.

Zastavím se? Nyní existuje tolik nových odrůd nekrytých a nízkých, s dobrým zdravím a velmi dekorativní.

Hydrangea paniculata 'Vanilla Fries'

Popis

Hydrangea paniculata 'Renhy' Světlý a krásný kvetoucí keř, zejména díky jeho zajímavé změně barvy. Používá se jako vzorek pro skupinové a hromadné výsadby, živé ploty, floristika.

Hydrangea panicle Vanilla Fries kvete v širokých pyramidálních lamelách od poloviny července do poloviny října ve Francii. Barva přetrvává 4 až 6 týdnů před ztmavnutím. Velikost keře je 2,5 m vysoká a 1,5 m široká.

Hydrangea Vanilla Fries „Rennie“ lze srovnávat s „Grandiflora“ (nepatentovaná) a „Pinky Winky“ (nepatentovaná). „Grandiflora“ má také velké bílé květy, ale všechny jsou úrodné, květy jsou pouze růžové po krátkou dobu. „Pinky Winky“ má také bílé květy, které jsou růžové a červené jen na krátkou dobu.

Gardenerův kalendář

ledenÚnorbřezendubenSmětčervenčervenecsrpenzáříříjenlistopadprosinec
Přistání
Květ
Prořezávání

Původ

Nový kultivar hortenzie je výsledkem řízeného šlechtitelského programu, který začal v roce 1987 (Garrone, Francie) s cílem šlechtění hortenzií, které kvetou na začátku sezóny červenými, sterilními květy. Vynálezci zahájili šlechtitelský program samoopylením Hydrangea paniculata „Unique“ (nepatentováno), rodiče „Renhy“ byli nepojmenovanými soukromými sazenicemi, které se objevily po sedmi sériích následných křížů. V roce 2002 byla hortenzie „Renhy“ vybrána jako jediná unikátní rostlina mezi potomky (Garron, Francie).

Rozmnožování nové odrůdy bylo poprvé provedeno řízky v květnu 2003 vynálezci v Garron ve Francii. Charakteristiky nové odrůdy byly stanoveny jako stabilní a reprodukovatelné podle typu v následujících generacích..

Odrůda hortenzie Vanilla Fries, představená školkou Bailey v roce 2009.

Patent číslo PP20670, Vynálezci: Jean Renault, Thierry Renault, Eric Renault.

Ocenění

Bronzová medaile na odborné výstavě "Plantarium" v Nizozemsku v roce 2006.

Nejvyšší ocenění v soutěži Innovert® 2007.

Hydrangea paniculata Vanilla Fraise® „Renhy“ vítěz soutěže ANLA Garden Idol 2010.

Přistání

Keř roste nejlépe na vlhké, dobře odvodněné půdě bohaté na humus na slunci nebo v částečném stínu. Pro výsadbu je vhodná půda s pH 6,1 - 6,5 (mírně kyselá) až 6,6 - 7,5 (neutrální).

Nejlepší čas na pěstování vanilkové hranolky je pozdní podzim, kdy se hortenzie hlenu dostane do klidu nebo na jaře, než začne rychlý růst..

Můžete přidat kompost, abyste obohatili chudou půdu. Před přesazením sazenic musíte vykopat díru s hloubkou kořenové koule a šířkou 2-3krát více. Umístěte rostlinu do díry a naplňte ji do poloviny půdou, zalévejte ji, poté, co ji namočíte, naplňte zbytek díry zeminou. Voda důkladně.

Umístěte některé hortenzie ve vzdálenosti 1 až 3 m. Rostlina začne kvete rok nebo dva po výsadbě.

Prořezávání

Hydrangea Vanilla Fraise® „Renhy“ je hortenzie, která kvete na letošních výhonech. Vyhněte se ořezávání, jakmile se na jaře objeví poupata. Lehké prořezávání lze provést po ukončení květu rostliny a mělo by být provedeno na konci zimy nebo brzy na jaře. Obecným pravidlem je prořezávat během sezóny ne více než 1/3 rostliny..

Hydrangea Vanilla Fries se velmi snadno udržuje, keř je odolný vůči mrazu v USDA 4, vhodný pro pěstování na předměstí, v Moskvě nebo v Petrohradě.

Nemoci a škůdci. Nebyla zjištěna žádná citlivost ani odolnost vůči chorobám nebo škůdcům.

První nebo dva roky po výsadbě venku a během období sucha se ujistěte, že hortenzie mají dostatek vody. Listy uschnou, pokud je půda příliš suchá.

Půda bohatá na humus, obsahující mnoho živin, nemusí být oplodněna. Světlá nebo písčitá půda, nejlépe hnojená jednou ročně na konci zimy nebo na jaře. Příliš mnoho hnojiva podporuje růst listů kvetením.

Pro chladnější oblasti na podzim přikryjte rostlinu nejméně 50 cm na výšku mulčem z kůry, listů, jehel nebo slámy. Pokud je to možné, vytvořte klece z drátěného pletiva a naplňte klece listy. (Nepoužívejte javorové listy)

Reprodukce

Hydrangea Vanilla Fries může být množena řízky, zakořenění trvá asi 2 týdny v létě ve sklenících bez dalšího osvětlení.

Pro reprodukci musíte najít nově vyrostlý, ne kvetoucí střílet. Nový střílet bude lehčí než ten starý, stonek nebude tvrdý.

Posuňte 10-15 cm dolů od špičky větve a proveďte vodorovný řez. Uříznuté řízky musí mít 3-4 páry listů.

Vyjměte spodní pár listů ze stonku a oříznutí zarovnejte se stonkem. Kořeny rostou snadněji z listových uzlů, takže lze odstranit více než jeden pár listů. Chcete ponechat na konci řezání alespoň 2 páry listů.

Pokud jsou zbývající listy poměrně velké, nakrájejte je na polovinu a odstraňte polovinu špičky. Tím se zabrání tomu, aby se listy dostaly na boky plastového sáčku, který zakrývá stonek (aby se udržela vlhkost).

(Volitelné) Posypte kořenový hormon a protiplísňový rostlinný prášek na bezlisté části stonku (oba k dispozici v zahradním centru). Drogy budou povzbuzovat zakořenění a zabránit rozkladu.

Připravte si malý hrnec a naplňte navlhčeným substrátem. Řezání do výsadby zasypte na první pár zbývajících listů. Lehce zalévejte, abyste se zbavili vzduchových mezer kolem kmene.

Pot pot plastovým sáčkem. Ujistěte se, že se pytel nedotýká řezných listů, jinak se listy mohou hnit. (Hůlky lze použít k podepření tašky přes listy.)

Umístěte hrnec na teplé místo, chráněné před přímým sluncem a větrem.

Řezané řízky kontrolujte každých několik dní, abyste se ujistili, že nehnijí, další zalévání po zaschnutí ornice. Stopka by měla zakořenit za pár týdnů! (Kontrola, jemně zatáhněte za rukojeť, pokud je cítit odpor, kořeny se vytvořily.)

Jak řezat a ukládat sušené květiny

Použijte sušené květy hortenzie k vytvoření věnce nebo jiné domácí dekorace:

  1. Když jsou květy zralé, ořízněte květní hlavy.
  2. Odstraňte listy ze stonků a pupeny zavěste do teplé, suché, tmavé a vzdušné místnosti..
  3. Po úplném zaschnutí (obvykle několik týdnů) skladujte na suchém místě mimo přímé sluneční světlo.
  4. Chcete-li zlepšit barvu květu, můžete malovat květenství zředěným textilním barvivem..

Použití v kyticích

  • Umístěte čerstvě nařezané stonky hortenzie přímo do studené vody, aby nedošlo k vadnutí.
  • Odstraňte spodní listy ze stonků.
  • Postavte stonky do vázy a umístěte na chladné místo.
  • Denně měňte vodu ve váze a stříkejte květiny vodou.
  • Namočte zvadlé květiny po dobu 10-15 minut do studené vody, abyste je oživili.

Recenze

25. července 2019 BeeBopp. Výsadba hortenzie Vanilla Frize loni na podzim na slunném místě, keř kvete krásně v bílé barvě, která se mění na růžovou. Strach, že keř od výsadby vůbec nerostl. Hortenzie limelightů rostou skokem a mezemi od prvního roku. USDA zóna 6.

5. září 2016 Moira_French. V zóně 7A jsem před poledním sluncem zasadil asi před dvěma lety dva keře. Každý rok květenství přechází první na květu koně na hnědou bez růžové barvy. Nevím, co to znamená získat krásné barvy, které jsou vidět na fotografii..

15. března 2016 smcatl. Keř roste již druhý rok, silný, vyrovnán s mírným suchem. Kvete několik týdnů každý rok, ale ne jediný nádech růžové.

2. srpna 2012 randijo55. Líbilo se mi odrůdy Vanilla Fries. Mám 3 keře. Výhonky s květenství rostou rychle a mírně klesají, pravděpodobně kvůli mládí. Těším se na příští rok, abych viděl, jak hortenzie zvládnou naši bouřlivou zimu! Zóna 5b.

Hydrangea Vanilla Fraze: popis s fotografií, výsadbou a péčí v otevřeném poli

Hortenzie latexů si již dlouhou dobu získávají na oblibě mezi zahradníky po celém světě. To není překvapivé, protože tyto keře vypadají prostě skvěle a kromě toho péče o ně není nijak zvlášť obtížná a nezabere to moc času. Hrdinkou našeho článku je dnes nádherná hortenzie hortenzie Vanilla Fraz. Výsadba a péče, biologický popis jsou uvedeny níže. Vezměte prosím na vědomí: tato odrůda je velmi žádaná v jižních oblastech naší země, zkušení zahradníci však dosahují vynikajících výsledků i v severní oblasti..

Historie vzhledu

Vanilla Freis byla chována ve Francii. Specialisté školky zvané Renault se zabývali chovem. První práce začaly v roce 1989. Chovatelé čelili poměrně obtížnému úkolu - potřebovali dostat hortenzii, která by během krátké doby změnila jemnou bílou barvu na růžovou. Výsledkem bylo získání několika rostlin. Ale poslední volba padla na hortenzii Vanille Fraise. Stalo se to v roce 2003.

Biologický popis hortenzie Vanilla Fries a fotografií

Toto jméno plně ospravedlňuje barevné schéma květenství - kombinace bílých a tmavě růžových odstínů. Francouzské slovo fraise lze přeložit jako „jahoda“. Co je to hydrangea vanilky Fraze panicle? Popis je úžasný: jedná se o rozlehlý keř se silnými a odolnými výhonky, průměrná výška rostliny sahá od jednoho a půl do dvou metrů. Výhonky mají bohatý vínový odstín. Čisté oválné listy se nacházejí po celé délce větví.

Květy hortenzie začínají v červnu a mohou trvat až do poloviny listopadu. Květenství se vyznačuje pyramidálním tvarem, délka každého z nich je asi 30 centimetrů. Okvětní lístky mají současně bílou barvu, ale blíže k srpnu se květy hortenzie stanou jasně růžovými. Na začátku podzimu se růžový tón změní na vínově červenou. Rostlina kvete v prvním roce po výsadbě v zemi.

Výběr sazenic

Rozhodli jste se na vaší zahradě zasadit hortenzii Vanilla Fraz? Výsadba a péče jsou velmi důležité kroky, ale je tu něco důležitějšího. Toto je výběr sazenic! Záleží na tom, kterou rostlinu vyberete, záleží na tom, jak bude kvetat, zda ozdobí vaše stránky. Především je třeba věnovat pozornost skutečnosti, že sazenice v prodeji přicházejí s otevřeným nebo uzavřeným kořenovým systémem. Rostliny s otevřenými kořeny jsou samozřejmě levnější, ale nekoreňují se dobře. Kořeny hortenzie musí být silné, bez poškozených oblastí a plísní..

Výběr místa na zahradě

Aby se Vanilla Fraze zakořenila na místě a potěšila bujným kvetením po dlouhou dobu, je důležité nejen sbírat sazenice, ale také si vybrat vhodné místo. Je třeba vzít v úvahu řadu faktorů: osvětlení, přítomnost dalších keřů nebo stromů v okolí, přítomnost nebo nepřítomnost ochrany před větrem. Stínované oblasti budou ideální volbou pro hortenzii této odrůdy, protože jasné sluneční paprsky zpomalují růst rostliny, květenství je malé.

Pokud vaše zahrada nemá stinnou oblast, můžete zasadit hortenzii na slunci, ale bude důležité ji často a hojně zalévat. Mladé rostliny vyžadují pečlivou ochranu před větrem. Pro tyto účely jsou vhodné jakékoli budovy, bariéry nebo nízké stromy. Nestavte hortenzie Vanilla Freise pod stromy, které pohlcují veškerou vodu. V severních oblastech a středním pruhu zahradníci doporučují výsadbu výhonů z jižní strany.

Výběr a příprava půdy

Písečná půda pro tuto hortenzii je zcela nevhodná, protože v ní rostlina nepřijme v požadovaném množství živiny, které potřebuje. Nejlepší možností je neutrální půda, vhodná je i mírně kyselá. Pokud je stále písčitá, měla by se do ní přidat rašelina a velké množství humusu - půda tak bude udržovat vlhkost. Do každé půdy by měl být přidán také jehličnanový vrh. Nedoporučuje se však používat vápno, křídu, popel.

Hydrangea Vanilla Fraze: popis procesu výsadby

Odborníci doporučují výsadbu hortenzií všech odrůd před zahájením toku mízy, na jaře. Podzimní výsadba je rovněž povolena - po pádu listů, ale před začátkem mrazu.

  1. Musíte si vybrat vhodné místo. Několik týdnů před výsadbou výhonků vykopat díru, jejíž průměr by měl být 30 centimetrů. Pokud máte v úmyslu zasadit několik keřů, udržujte mezi nimi vzdálenost asi 1,5 - 2 metry.
  2. Připravte speciální substrát pro Vanilla Fraze hydrangea - kombinujte dvě části pusté půdy a rašeliny s jednou částí kompostu a stejným množstvím písku. Přidá se superfosfát (50 gramů na rostlinu) a síran draselný (30 gramů). Pro deoxidaci půdy byste do ní měli přidat padlé jehličí.
  3. Další fází je plnění substrátu do jímky.
  4. Po jednom a půl až dvou týdnech, kdy se půda trochu usadí, můžete zasadit hortenzii. Kořeny sazenic by měly být prořezány a poté sníženy po dobu dvou hodin v jakémkoli stimulátoru růstu.
  5. Hydrangea Vanilla Fraze je připravena k výsadbě. Vložte ji do díry, dobře rozložte kořeny a opatrně ji zakryjte zemí. Zalévat rostlinu ihned po.

Péče funkce

Co vyžaduje nějaká rostlina po výsadbě? Péče! Hydrangea Vanilla Fries není nijak zvlášť rozmarný, dodržování jednoduchých pravidel zajistí tvorbu luxusních objemných květenství. Péče o keře zahrnuje zalévání, krmení, prořezávání a používání různých lidových prostředků nebo léků k ochraně před chorobami a škůdci. Uvažujme každou položku podrobněji.

Zalévání

Jako každá hortenzie hlízy je Vanilla Fraz hygrofilní, a proto nelze zavlažování přeskočit. Doporučuje se navlhčit půdu pod křovinami nejméně jednou týdně, ale to lze udělat častěji, pokud půda zaschne a na povrchu se vytvoří tvrdá kůra. Pod jednu rostlinu se musí nalít asi deset litrů vody. Mělo by být teplé, vyrovnané. Vezměte prosím na vědomí: kořenový systém hortenzií je umístěn příliš blízko k povrchu, a proto se při zavlažování vyplatí zajistit, aby nebyly odkryty. Ihned po zalévání by měly být provedeny postupy, jako je uvolnění a hilling. Před dlouhodobým suchem se doporučuje mulčovat půdu humusem nebo rašelinou.

Oplodnění

Jaké další postupy jsou pro keř důležité po výsadbě? Hydrangea Vanilla Freise a péče o ni nelze představit bez vrchního oblékání. Nejvhodnější jsou živiny, jako jsou organické látky nebo minerály. Zahradníci doporučují střídání různých typů hnojiv. Při krmení hortenzií hlenu je třeba dodržovat schéma:

  • otok ledvin;
  • vzhled pupenů;
  • hromadné kvetení;
  • příprava na chladné počasí.

První krmení, které se provádí v době, kdy pupeny hortenzie nabývají na síle, musí být organické. Pro jednu část mullein potřebujete 15 dílů vody. U tohoto řešení musíte zalévat keře přímo u kořene..

Pro letní obvazy byste měli zvolit minerální komplexy. Můžete si koupit hotové přípravky nebo sami připravit hnojivo. To bude vyžadovat 30 gramů draselné soli, dusičnanu amonného a superfosfátu. Výsledná směs by měla být rozpuštěna ve vodě. Na podzim je nutné "rozmazlovat" rostlinu síranem draselným a superfosfátem - každý po 30 gramech na jeden keř. Vezměte prosím na vědomí: před zimou by se hnojiva na bázi dusíku neměla používat - jinak začne hortenzie Vanilla Freise intenzivně růst..

Prořezávání

Prořezávání je nezbytné, aby svěží, šířící se keř měl čistý tvar. Tato událost by se měla konat brzy na jaře, než začne proces toku mízy. Nejprve je třeba odstranit suché a poškozené větve. Dalším krokem je prořezávání každého střílení.

Prořezávání pomůže a omladí dospělou hortenzii - 5-7 větví by mělo být ponecháno nad zemí, jejichž výška je asi 10 centimetrů. V létě byste neměli uříznout hortenzii hlíz, ale je nutné odstranit suché květenství - aby se objevily nové pupeny.

Ochrana rostlin před škůdci a chorobami

Hydrangea Vanilla Fraze je docela odolná vůči chorobám a škůdcům. Jedním z mála nebezpečí jsou plísňová onemocnění. Pokud je léto deštivé a chladné, keř může být ovlivněn hnilobou a plísní. Pro ochranu hortenzie by měla být včas ošetřena roztoky připravenými na bázi fungicidů. Zahradníci doporučují věnovat pozornost takovým lékům, jako jsou "Topaz", "Fundazol", "Fitosporin". Hydrangea může onemocnět, i když jí chybí živiny. V takové situaci může začít chloróza. Definovat nemoc je poměrně jednoduché: je charakterizována příznaky, jako je žloutnutí listů, jejich kroucení a spadnutí. Hnojiva obsahující železo pomáhají v boji proti chloróze.

Vanilla Freise může přilákat různé škůdce, kteří se živí mízou keře. Takže pokud vaše hortenzie začne vysychat, její listí spadne a růst zpomalí, zkontrolujte, zda je rostlina napadena roztočem nebo mšicemi. Je možné, že hortenzii napadli hlemýždi. Co když najdete škůdce? Nejprve byste měli používat insekticidy. Akarin a Tanrek jsou perfektní. Jako preventivní opatření odborníci doporučují používat lidové léčivé přípravky - infuze vařené s česnekem nebo cibulkou.

Příprava na zimu

Při správné péči a přípravě na chlad může hortenzie této odrůdy přežít mrazy až do -35 stupňů! Z tohoto důvodu nelze v zimě na jižním pásu Vanilla Fraz chránit. Zahradníkům ze středního Ruska nebo ze severních regionů se doporučuje chránit rostlinu před zamrznutím mulčováním půdy. Tloušťka humusu nebo rašeliny by měla být alespoň 20 centimetrů. V prvních dvou letech po výsadbě by měla být hortenzie pokryta speciálním agromateriálem (místo toho lze použít pytlovinu). Poté, co sníh padá, zahradníci doporučují házet malou sněhovou závoru na keř - aby se dodatečně izolovali.

Reprodukce

Existují dva způsoby, jak chovat tento nádherný keř. První je roubování. Měl by být proveden na jaře: je třeba opatrně odříznout několik výhonků (samozřejmě spolu s pupeny) a poté je snížit na jakýkoli stimulátor růstu. Okamžitě poté mohou být řízky zasazeny do květinového záhonu a po zakořenění mohou být vysazeny na stálém místě. Dalším způsobem je použití tzv. Vrstvení. Dolní výhonky brzy na jaře by měly být očištěny od listů a připevněny k zemi, posypané úrodnou půdou. Na podzim budou vrstvy zakořenit, což znamená, že je můžete transplantovat.

Hydrangea paniculata Vanilla Fraise (Vanille Fraise)

Hortenzie hlízy jsou velmi oblíbené u pěstitelů květin z celého světa. Některé odrůdy této krásné rostliny stojí za to zdůraznit. Například minulé století nám dalo Vanilla Fraise, která je dnes považována za jednu z nejpopulárnějších a módních odrůd ozdobných kvetoucích keřů. Zjistěte více o ní.

Historie původu

Vanille fraise je evropská odrůda vytvořená ve Francii. Bezprostředním místem jeho vzhledu byla mateřská školka Renault, která se specializuje na chov odrůd hortenzie. Zde, kromě výše uvedeného květu, viděly světlo také známé odrůdy této kultury jako Diamantino, Sunday Fraz, Diamond Rouge, Fraz Melba. Práce na naší hrdinkě byla v letech 1989 až 2003 prováděna floristickou společností. Vanilla freise získala své zvučné jméno díky dvojitě bílo-růžovému odstínu květenství a je přeložena z francouzštiny jako „jahoda s vanilkou“. Další název květiny: Rennie.

Popis vzhledu a funkcí

Odrůda odrůdy vypadá jako mocný rozprostřený keř, jehož výška se pohybuje od 1,5 do 2 metrů. Je tvořena kaštanově pružnými stonky. Navzdory této zvláštnosti se během kvetení kultury stále ohýbají nebo dokonce leží kvůli závažnosti květenství. Šířka koruny dosahuje 200 cm. V celém objemu keře jsou vejčité listy tmavě zelené barvy, se zoubkovanou hranou, sametovým vnějším povrchem a výraznou hromádkou v žilové zóně, se špičatými špičkami. Vanilla Fraze má velmi krásné květenství: velké, pyramidální, hustě „plněné“ sterilními květy. Jejich maximální délka je 40 cm, jejich šířka je poloviční. Barva květů, které se právě objevily na hortenzii, je krémově bílá. V budoucnosti a za krátkou dobu je nahrazen intenzivním růžovým odstínem. Stává se to postupně, v důsledku čehož v určitém okamžiku kvetou rostliny s dvojitou barvou chvění na rostlině: sněhově bílá v horní části a růžová v dolní části. Růžový odstín získává sytější tón s počátkem podzimu, i když se může změnit na vínově červenou. Vanilla freise kvete od června do září. Začíná v roce výsadby.

Vanille fraise je vysoce odolný vůči chladnému počasí. Nebojí se námrazy až do -30 ° C. Avšak ani při -40 ° C nejsou stonky keře poškozeny. Pokud zamrznou, pak s příchodem jara se zotaví velmi rychle. Vzhledem k tomu všemu můžete bezpečně pěstovat úrodu jak v oblastech s mírným podnebím, tak v chladných oblastech Sibiře. Hydrangea žije s normální péčí až 40 let. Současně nádhera kvetení nezávisí v žádném případě na stáří rostliny..

Pěstování a péče

Vanilla freise je kultura milující světlo. Neumisťujte jej však na místo, kde bude vystaveno přímému slunečnímu záření po celé dny. To je přípustné pouze ráno a odpoledne a v poledne si kultura vyžaduje částečný stín. Kromě toho rostlina nemá rád studené průvanů. Bude chráněno před větry okolními zdmi budovy, vysokými stromy nebo plotem.

Rostlina může být zasazena jak na jaře, tak na podzim. Odrůda upřednostňuje úrodné, kyselé půdy se střední vlhkostí a je také normální pro substrát s neutrální reakcí. Netoleruje sucho a stojatou vlhkost v půdě. Hydrangea jsou kontraindikovány ve vápencových půdách. Optimální složení zalévací směsi pro tuto květinu: rašelina, humus, listová země a písek ve stejných částech. Vanilková freise se zasadí do výsadbové jámy o hloubce a šířce asi 30 cm. Na dno díry se umístí silná drenážní vrstva (štěrk, zlomená cihla nebo perlit). Po výsadbě je rostlina hojně napojena. Je nutné ponechat vzdálenost mezi sazenicemi 100 až 200 cm, vzhledem k působivé šířce této odrůdy.

Keř je nenáročný, ale pro normální růst a vývoj je však třeba mu věnovat náležitou péči. Hydrangea zalévejte měkkou vlažnou vodou až dvakrát týdně. Za chladného a vlhkého počasí se vlhčení půdy provádí ještě méně často - jednou týdně. Pod každý keř se nalije nejméně 10 litrů vody.

Horní oblékání by mělo být také pravidelné. Tento postup se provádí dvakrát měsíčně. Zavádění organických a minerálních hnojiv do kultury se střídá. Jako organická hmota se používá vodný roztok ptačí trusu nebo mulleinu. Minerální komplexy vhodné k úpravě vanilky: superfosfát, skladujte hnojiva určená pro hortenzie nebo, pokud takové neexistují, pro azalky. Nezhnojujte půdu pod květem popelem a křídou. Ve fázi pučení a kvetení vyžaduje rostlina více minerálních hnojiv obsahujících dostatek draslíku a fosforu. Na samém začátku vegetačního období by měla být upřednostňována dusíkatá hnojiva, která pomáhají keři v krátké době hromadit zelenou hmotu..

Je velmi důležité prořezat rostlinu. Časem jeho realizace je jaro, začátek toku mízy. Aby se získal keř s velkým množstvím květenství, měly by se při prořezávání ponechat na něm dva páry pupenů. Pokud chcete, aby vás francouzská krása vanilky ohromila velkými velikostmi květinových čepic, nechte výhonky delší. Kromě toho musíte odstranit suché, tenké a nemocné větve, vybledlé květenství (ke stimulaci vývoje nových pupenů). Pomocí této procedury lze aktualizovat starý Vanilla Freise Bush, který se ořízne pod základnu..

Mladé exempláře vysazené na místě v teplém období by měly být pokryty na zimu, navzdory vysoké odolnosti hortenzií proti chladu. Padlé listí, piliny a sláma budou dobrými izolačními materiály. Doporučuje se položit kolem kmene vrstvu kompostu, aby kořeny rostliny nezmrzly.

Vanilková freise je náchylná k houbovým chorobám. Nejprve mluvíme o plísni, jejíž výskyt je vyvolán vysokou vlhkostí vzduchu. Šedá hniloba nezpůsobuje rostlině žádné menší poškození. Tyto problémy se bojují zpracováním hortenzií vodným roztokem fungicidu. Pokud listy na keři zblednou, znamená to, že se stal obětí chlorózy, kterou lze eliminovat okyselením půdy. Největším nebezpečím pro evropské módy je ze škůdců mrzutá mšice. Zbaví se ho díky insekticidům.

K rozmnožování rostlin dochází dvěma způsoby: vrstvením a rozdělením keře. První metoda se používá na jaře a na podzim, ale pouze u zralých keřů s rozvinutým kořenovým systémem. Druhá metoda může být použita po celou vegetační sezónu. Zvládnou to i začínající květinářství..

Případy užití

Odrůda Vanilla Freise je vhodná pro skupinové výsadby, kde se dobře hodí s kvetoucími trvalkami, jehličnany nebo jinými ozdobnými keři. Tato kultura je také dobrá v zahradních souborech s jinými odrůdami hortenzie. Tato atraktivní rostlina je vhodná pro živé ploty a mixéry, kde je nejlépe umístěna ve střední vrstvě. Manžety, hostitelé a sedum udělají z křoví úžasnou společnost. Vanille fraise můžete zasadit do středu záhonu a obklopit jej kratšími rostlinami. Jako osamělý keř je tato krása atraktivní v předzahrádkách, parcích, terasách a rekreačních oblastech..

Zahradnické fórum

fórum pro ty, kteří chtějí pěstovat krásnou zahradu

Hortenzie stromů a latexů

  • Jdi na stránku:

Hortenzie stromů a latexů

Příspěvek od kaisa »24. července 2013 11:16

Re: O paniculate, makrofiloch a zvycích keřů

Příspěvek od kosch »24. července 2013 11:28

Re: O paniculate, makrofiloch a zvycích keřů

Příspěvek od kaisa »24. července 2013 12:04

Kdy a jak snížit hortenzie

Příspěvek od Koscha »24. července 2013 12:50

Re: Bezejmenná hortenzie

Zveřejnil Irinka E »25. července 2013, 09:07

Fórum zahradníků Vaše zahrada

Internetový klub Vaše zahrada je komunitou lidí, kteří jsou nadšeni pěstováním zahradních rostlin.

Hydrangea paniculata (N. paniculata)

  • Jdi na stránku:

Hydrangea paniculata (N. paniculata)

Můj hortenzie Pink Diamond je vysazena letos na jaře (z Hobby World). Rostl přátelsky: 6 výhonků, 3 květenství. Až v polovině září začíná měnit barvu na růžovou, zde je květenství během tohoto období.

V říjnu byla růžová barva ještě intenzivnější, ale nedošlo k žádnému zarudnutí, jak je uvedeno na obrázku MU. Zřejmě je to proto, že moje hortenzie je stará 1 rok. Protože jsem nedávno viděl prezentovanou fotografii v nějakém tématu fóra Dacha Club - existuje spousta květů a vše je růžové a červené. Čekám na to samé.

Recenze hydrangea paniculata vanilla fries


Registrace: 23.9.2008
Zprávy: 5795
Z: Moskva

Dacha na předměstí

Někde jsem četl recenze o Anně někde, jsou pozitivnější než o tom.. jako ona.. na "já" který
Právě jsem objednal Annu, n v hrnci p9, vůbec malý a ne drahý
Obecně platí, že jsem si objednal velkou listovou magickou revoluci... jako částečnou platbu s motivační cenou

Irsky, už jsem psal v tématu o těchto hortenziích. Bella Anna je určitě lepší, Tanyusha-Klepa to napsala správně, Bella květiny květenství jsou větší, výhonky jsou silnější a květiny v květenství jsou froté.

Bella Anna (vlevo) a Invisible Spirit (vpravo).

A tady je to naopak (Bella Anna vpravo):

Příspěvek byl upravenIrina-Ryazanskij pr-t - 30/12/2012, 15:21

„Každý by měl něco nechat za sebou. Něco, čeho se vaše prsty dotkly během života, ve kterém vaše duše najde útočiště. Lidé se budou dívat na strom nebo květinu, kterou jste vyrostli, a v tu chvíli budete naživu.“
Ray Bradbury


Registrace: 23.9.2008
Zprávy: 5795
Z: Moskva

Dacha na předměstí

Irsky, zjistili jste o získání certifikátů na MU? Jsem tak daleko, abych tam šel, promiň, že ztratím celý den. Myslím, jak to zjednodušit.

„Každý by měl něco nechat za sebou. Něco, čeho se vaše prsty dotkly během života, ve kterém vaše duše najde útočiště. Lidé se budou dívat na strom nebo květinu, kterou jste vyrostli, a v tu chvíli budete naživu.“
Ray Bradbury


Registrace: 6.7.2010
Příspěvky: 1087

Chata v Plaskinino

Neměli byste tak být, je velmi atraktivní)))
A kvetlo to dlouho, opět i na podzim. Pravda, mám jen první rok.
Tady je moje:

Příspěvek byl editován Vitaliy - 26.12.2012, 16:22


Registrace: 20.8.2011
Příspěvky: 797

Chata v Leningradské oblasti okresu Lomonosov

[citovat jméno = 'IRIS-ka' date = '26.12.2012, 16:20' post = '1043257']
Irsky, zjistili jste o získání certifikátů na MU? Jsem tak daleko, abych tam šel, promiň, že ztratím celý den. Myslím, jak to zjednodušit.

Obecně jsem velmi daleko, jsem v oblasti Leningradu. Viděl jsem e-mail, který můžete napsat na [email protected] a ptát se na certifikáty a platby certifikáty, napsal jsem, byl jsem zodpovězen, položil jsem otázku na fóru MU

[citovat jméno = 'Vitaliy' date = '26.12.2012, 16:21' post = '1043258']
Neměli byste tak být, je velmi atraktivní)))
A kvetlo to dlouho, opět i na podzim. Pravda, mám jen první rok.
Tady je moje:

No, právě jsem vyjádřil to, co jsem viděl, takové názory a na fotografii je velmi roztomilá kočička


Registrace: 10.9.2008
Zprávy: 6156
Z: Moskva, Leninsky vyhlídka

Dacha v blízkosti Solnechnogorsku, Sestrorechye

Irine, proč jít? Stačí zadat objednávku s doručením do jakéhokoli katalogu, je to lepší po telefonu, pak vás okamžitě přepne na dívku zabývající se certifikáty, nebo vezmou v úvahu váš úmrtní list, stačí pojmenovat vaši přezdívku a je to. Nebo můžete vzít v úvahu znovu, pouze telefonicky, při platbě za již provedenou a ne zcela zaplacenou objednávku. Dělám to mnoho let a žádný problém. A musíte za tím jít, pouze pokud ji chcete použít v reálném obchodě místo v hotovosti. Stejně tak při objednávce v Posyltorgu to zjistíte rychleji pouze telefonicky.

Příspěvek byl upravenLenochkaFilya - 26.12.2012, 18:12

Hydrangea Vanilla Fraise (Vanille Fraise): paniculate, zahrada

Hortenzie lamel je považována za nejkrásnější a dlouho kvetoucí rostlinu. Trvalka, kvůli nepřítomnosti potíží v péči, je populární mezi letními obyvateli a vlastníky soukromých domů. Dokonce i nezkušený květinářství může pěstovat takovou krásu ve své zahradě, potěšující každoročním hojným kvetením.

Vanilla Freise je jedním z nejjasnějších představitelů hortenzie. Elegantní trvalka může být vytvořena nejen ve formě keře, ale také ve formě stromu.

Odrůda hortenzie Vanilla Fraz

Botanický popis

Ve francouzské školce jsme chovali panikulaci Vanille Fraise standardní hortenzie. Malířské práce na tomto typu trvalky začaly již v roce 1989. Chovatelé si stanovili za úkol vyvinout odrůdu, která bude schopna v krátké době změnit barvu okvětních lístků z bílé na růžovou. Díky zkušenostem chovatelů a jejich pečlivé práci viděl svět nádhernou rostlinu s velkými květenstvími připomínající kužel zmrzliny a obrovské množství květů. Trvalka dostala jméno na počest komplexní barvy výsledných květenství (kombinace bílé a tmavě růžové).

Odkaz! Fraise je francouzština pro jahody.

Podle informací uvedených v charakteristice dosahuje keř hortenzie hlízy výšku 180 až 200 cm. Ohebné výhonky jsou malovány v kaštanové barvě. Zelené listy hustě tečkované větve připomínají oválný tvar.

Doba květu, která začala na začátku léta, trvá do října. Květenství, jehož délka je v rozmezí 30-35 cm, je přirozeně vybaveno pyramidovým tvarem. Bílé okvětní lístky postupně zčervenají a na začátku podzimu získají vínově červený odstín. Kvetení potěší pěstitele v roce výsadby. Trvalka se vyznačuje svou nenáročností a je schopna odolávat mrazům až do -34 ° С.

Poznámka! Hydrangea Vanilla Fraze používají krajináři při zdobení parku, zahradního pozemku a místní oblasti. Po rozkvětu květenství zůstanou po dlouhou dobu svěží..

Transplantace po zakoupení na otevřeném prostranství Vanilla Frey

Aby kvetení trvalky bylo pestré a bohaté, měli byste se ke keři náležitě starat. Výsadba keřů by měla být prováděna na jaře nebo na podzim. V případě, že sazenice byly zakoupeny ve vaně nebo květináči, bude v létě dobře kořenovat..

Osvětlení a výběr umístění

Hortense Vanilla Fries potřebuje dobré osvětlení. Splnění této podmínky vám umožní získat velké pupeny a neztrácet nasycení stínu květenství. Světlo by mělo být rozptýleno, protože vystavení otevřenému slunečnímu záření na listech vyvolává popáleniny. Listy začnou žloutnout a uschnout. Nejlépe je mírně zastíněná oblast..

Půda pro pěstování trvalky Vanilla Freise

Vytrvalá kultura dává přednost mírně kyselé a vlhké půdě bohaté na organickou hmotu. Použití vápencové půdy je nepřijatelné.

Zkušení pěstitelé květin doporučují samostatně připravit substrát pro výsadbu, který bude zahrnovat:

Důležité! Odborníci doporučují systematicky uvolňovat půdu, ve které je hortenzie zasazena, do hloubky 6-7 cm.

Nezapomeňte na mulčování půdy..

Přistání na otevřeném prostranství

Hydrangea Vanilla Fries by neměla být vysazena pod stromy, protože absorbují vlhkost. Nejlepší je zasadit keř na otevřeném prostranství chráněném před přímým slunečním zářením. Pokud toto doporučení ignorujete, rostlina zpomalí růst a květenství bude příliš malé..

  1. Výsadní otvor ve vybraném místě je vyplněn úrodnou půdou. V případě potřeby můžete k zemi přidat padlé jehly a malou část humusu. Je lepší odmítnout zavedení popela, protože kultura se mu moc nelíbí.
  2. Kořen je zasypán v díře tak, že kořenový límec je na úrovni země. Kořenový systém musí být rovnoměrně distribuován, kořenové procesy musí být pečlivě narovnány.
  3. Díra je pokryta vrstvou zeminy.
  4. Půda je hojně napojena a mulčována pomocí vrstvy rašeliny, pilin nebo jehličí. Je třeba mít na paměti, že pod keř musí být nalito nejméně 10 litrů vody.

Důležité! Nejlepší čas pro výsadbu sazenic je konec května, kdy hrozba nočních mrazů pominula..

Přistávací vybrání se vynoří ve čtvercovém tvaru. Pokud je půda příliš vlhká, měla by být na dno umístěna drenážní vrstva štěrku a rozbitých cihel. Pro urychlení procesu přizpůsobení sazenic je vhodné do otvoru přidat malé množství stimulátoru růstu..

K získání požadovaného procenta oxidace půdy by měla být použita koloidní síra. V žádném případě by nemělo být dovoleno upustit kořenový límec. Po obvodu kořenového systému by se půda měla dobře přiléhat k trvalce, aby se zabránilo vzniku dutin.

V případech, kdy keře Vanilla Freise již rostou na místě, neměli byste utrácet peníze za nákup nových. Hydrangea můžete šířit nakloněním vážného matkového keře a upevněním vybrané větve na zem. Na jaře bude kořen kořenovat a pěstitel bude mít nový trvalek.

Hydrangea, zasazená ve vanách nebo květináčích, vypadá docela působivě. Pro zrychlení růstu Vanilla Freise je vhodné do půdy přidat malé množství písku a agroperlitu.

Reprodukce Vanilla Fraze

Hydrangea Vanilla Fraze lze propagovat několika způsoby:

  • výstřižky;
  • vrstvení nebo dělení mateřských keřů.

Řezné řízky sestávající ze 4–6 uzlů by se měly konat 20. června. Řezané větve jsou zasazeny do okyseleného substrátu, který se skládá z rašeliny a malého množství písku.

Kontejner s sazenicí je umístěn na stínovaném místě a pokrytý polyethylenovým materiálem. Vytvořený mini skleník umožňuje zrychlit růst kořenového systému sazenic. Řezání zpravidla v den 30 provádí proces zakořenění. V tomto okamžiku může být filmový materiál odstraněn. Mladá rostlina může být vysazena na otevřeném terénu nebo ve vaně.

Rozmnožování dělením mateřských keřů

Proces reprodukce krok za krokem vrstvením:

  1. Výběr nejsilnějšího spodního stonku keře.
  2. Ohýbáme to k zemi.
  3. Vykopáváme do hloubky 13-14 cm.
  4. Vrstvení v půdě fixujeme jakýmkoli zařízením (nejlepší je použít obyčejný vlásenka).
  5. Půdu pravidelně navlhčujeme.

Poznámka! Po 4 týdnech se v řízcích začne objevovat kořenový systém. S pomocí lopaty musíte odříznout vrstvy z matného keře. Poté transplantujte sazenici na dříve připravené místo..

Propagace řízky

Rozdělením keře, letní obyvatelé často šíří trvalky. Tento postup se zpravidla provádí v době přesazování zralých keřů na nová místa. Pro řízky jsou vhodné keře, jejichž věk je do 4-6 let..

Aby se delenki dobře zakořenili na novém místě a pevně snášeli zimní mrazy, je lepší odložit chov na jarní měsíce.

Keř je velmi pečlivě vykopán. Kořenový systém nesmí být za žádných okolností poškozen! Dělení se provádí běžnou lopatou nebo nůžkami. Každá divize musí obsahovat alespoň 3 pupeny.

Reprodukce hortenzie hortenzie

Důležité! Každá mladá rostlina vysázená na jaře by měla být pokryta na zimu. Zabráníte tak zamrznutí. Pro úkryt můžete použít jehličnaté smrkové větve.

Péče o Vanilla Fraze

Pravidelnou péčí o vanilkové hranolky můžete přispět k tvorbě svěžích květenství. Tato trvalá odrůda vyžaduje včasné oplodnění a půdní vlhkost. Odříznutím výhonků můžete vytvořit požadovaný tvar rostliny.

K ochraně keřů před nemocemi můžete použít speciální léky nebo lidová léčiva..

Zvlhčení půdy

Odrůda hortenzie hortenzie Vanilla Freisy miluje vlhkost. Půda pod keřem musí být navlhčena každých 5-7 dní. V žádném případě by neměla půda vyschnout a na povrchu země by se měla objevit kůra..

Poznámka! Ke každému keři je třeba nanášet každých 5-7 dní 10-12 litrů vody. Předem usazená voda by měla mít pokojovou teplotu.

Ve zvláště suchých obdobích je keř napojen každý druhý den. Kořeny jsou umístěny blízko povrchu půdy, proto je důležité jim věnovat pozornost. Během zavlažování nesmí být kořenový systém vystaven. Po nalití 10 litrů vody pod hortenzii je nutné zahájit hortenzii hortenzie vanilky Fraz. Chcete-li méně často navlhčit půdu, můžete použít mulčování země rašelinou nebo humusem..

Vrchní oblékání

Aby se na hortenzích odrůdy Vanilla vytvořily svěží květenství, je nutné zajistit systematické zásobování živin půdou. Pro tento účel je nejlepší použít organický nebo minerální komplex. Zkušení květinářství doporučují střídání obou typů krmení.

Panicled trvalka zvláště potřebuje krmení:

  • na jaře v době otoku ledvin;
  • během období, kdy se objeví první pupeny;
  • v době hromadného kvetení;
  • v podzimních měsících, kdy se keře připravují na zimu.

Pro první krmení je nejlepší použít organické hnojivo na bázi mulleinu. Organické látky se kombinují s vodou (1:15). Roztok je důkladně promíchán a nalit pod rostlinné keře.

V létě je trvalka hnojena minerálními komplexy. Vrchní obvaz si můžete připravit sami. Chcete-li to provést, musíte použít:

  • superfosfát;
  • draselná sůl;
  • dusičnan amonný.

Uvedené látky se ve stejném poměru rozpustí ve vodě.

Poznámka! Pokud si přejete, můžete si koupit speciální komplex ekologického krmení, který je určen pro panikulující druhy hortenzie.

Na podzim musí být do půdy přidána směs superfosfátu a síranu draselného. Aby nedošlo ke zvýšení růstu výhonků před zimou, je lepší na podzim upustit od používání dusíkatého hnojení..

Hnojení Vanilla Fraze

Prořezávání

Prořezáním lze keř tvarovat do požadovaného tvaru. Prořezávání se provádí v jarních měsících před tokem mízy. Zaschlé a rozbité větve musí být odstraněny. Výhonky lze zkrátit na 7-8 pupenů.

Důležité! Aby bylo možné tuto rostlinu omladit, je nutné stříhat výhonky pod kořeny. Větve by měly zůstat nad povrchem, jehož délka dosahuje 8-10 cm.

Ořezávání je během letních měsíců nepřijatelné. V této době je lepší se vypořádat s odstraňováním suchých květenek, aby se urychlil proces objevování nových pupenů..

Ochrana proti chorobám a škůdcům

Hydrangea paniculata Vanilla Freyz je náchylná k houbovým onemocněním, která obvykle postihují výhonky a listy. Za účelem zvládnutí onemocnění odborníci doporučují používat fungicidy, jako je Fundazol, Topaz a Fitosporin. Na konci října můžete za účelem prevence stříkat keře.

Nedostatek živin vyvolává výskyt chlorózy u odrůdy Vanilla Freise. Listy začínají současně žloutnout a stočit se. Chcete-li se vypořádat s touto nemocí, měli byste použít komplexní hnojivo, které obsahuje železo.

Aby bylo možné vyrovnat se s invazí hlemýžďů, mšic a roztočů, je nutné rostlinku postříkat účinným insekticidem, jako je Tanrek a Akarin. Můžete také použít infuzi cibule. K ošetřování keřů se používá lidový lék.

Přístřešek na zimu

Hydrangea latexu (vanilka v latině) je schopna odolávat silným zimním mrazům. Proto při chovu trvalek v jižní oblasti nemůžete zakrýt keře na zimu. Chcete-li chránit květiny před mrazem, měli byste použít mulčování pomocí rašeliny nebo humusu. Doporučená tloušťka mulče je 25-30 cm.

Poznámka! V jiných regionech je nutné trvalku zakrýt pytlovinou nebo hustým zemědělským vláknem. Během sněžení jsou hrazdy házeny přes keře, které působí jako další zdroj izolace.

Hybróza hlízy Vanilla Fries se často používá v krajinářském designu. Nádherná rostlina, příjemná s bohatým rozkvětem, může přidat chuť a ozdobu libovolného místa. Květina stromu se často používá jako hlavní pozadí nízko rostoucích květů. Rostliny se také vysazují v blízkosti zahradních oblouků růží..

Hydrangea paniculata Vanilla Fraise (Vanille Fraise)

Hortenzie hlízy jsou velmi oblíbené u pěstitelů květin z celého světa. Některé odrůdy této krásné rostliny stojí za to zdůraznit. Například minulé století nám dalo Vanilla Fraise, která je dnes považována za jednu z nejpopulárnějších a módních odrůd ozdobných kvetoucích keřů. Zjistěte více o ní.

Historie původu

Vanille fraise je evropská odrůda vytvořená ve Francii. Bezprostředním místem jeho vzhledu byla mateřská školka Renault, která se specializuje na chov odrůd hortenzie. Zde, kromě výše uvedeného květu, viděly světlo také známé odrůdy této kultury jako Diamantino, Sunday Fraz, Diamond Rouge, Fraz Melba. Práce na naší hrdinkě byla v letech 1989 až 2003 prováděna floristickou společností. Vanilla freise získala své zvučné jméno díky dvojitě bílo-růžovému odstínu květenství a je přeložena z francouzštiny jako „jahoda s vanilkou“. Další název květiny: Rennie.

Popis vzhledu a funkcí

Odrůda odrůdy vypadá jako mocný rozprostřený keř, jehož výška se pohybuje od 1,5 do 2 metrů. Je tvořena kaštanově pružnými stonky. Navzdory této zvláštnosti se během kvetení kultury stále ohýbají nebo dokonce leží kvůli závažnosti květenství. Šířka koruny dosahuje 200 cm. V celém objemu keře jsou vejčité listy tmavě zelené barvy, se zoubkovanou hranou, sametovým vnějším povrchem a výraznou hromádkou v žilové zóně, se špičatými špičkami. Vanilla Fraze má velmi krásné květenství: velké, pyramidální, hustě „plněné“ sterilními květy. Jejich maximální délka je 40 cm, jejich šířka je poloviční. Barva květů, které se právě objevily na hortenzii, je krémově bílá. V budoucnosti a za krátkou dobu je nahrazen intenzivním růžovým odstínem. Stává se to postupně, v důsledku čehož v určitém okamžiku kvetou rostliny s dvojitou barvou chvění na rostlině: sněhově bílá v horní části a růžová v dolní části. Růžový odstín získává sytější tón s počátkem podzimu, i když se může změnit na vínově červenou. Vanilla freise kvete od června do září. Začíná v roce výsadby.

Vanille fraise je vysoce odolný vůči chladnému počasí. Nebojí se námrazy až do -30 ° C. Avšak ani při -40 ° C nejsou stonky keře poškozeny. Pokud zamrznou, pak s příchodem jara se zotaví velmi rychle. Vzhledem k tomu všemu můžete bezpečně pěstovat úrodu jak v oblastech s mírným podnebím, tak v chladných oblastech Sibiře. Hydrangea žije s normální péčí až 40 let. Současně nádhera kvetení nezávisí v žádném případě na stáří rostliny..

Pěstování a péče

Vanilla freise je kultura milující světlo. Neumisťujte jej však na místo, kde bude vystaveno přímému slunečnímu záření po celé dny. To je přípustné pouze ráno a odpoledne a v poledne si kultura vyžaduje částečný stín. Kromě toho rostlina nemá rád studené průvanů. Bude chráněno před větry okolními zdmi budovy, vysokými stromy nebo plotem.

Rostlina může být zasazena jak na jaře, tak na podzim. Odrůda upřednostňuje úrodné, kyselé půdy se střední vlhkostí a je také normální pro substrát s neutrální reakcí. Netoleruje sucho a stojatou vlhkost v půdě. Hydrangea jsou kontraindikovány ve vápencových půdách. Optimální složení zalévací směsi pro tuto květinu: rašelina, humus, listová země a písek ve stejných částech. Vanilková freise se zasadí do výsadbové jámy o hloubce a šířce asi 30 cm. Na dno díry se umístí silná drenážní vrstva (štěrk, zlomená cihla nebo perlit). Po výsadbě je rostlina hojně napojena. Je nutné ponechat vzdálenost mezi sazenicemi 100 až 200 cm, vzhledem k působivé šířce této odrůdy.

Keř je nenáročný, ale pro normální růst a vývoj je však třeba mu věnovat náležitou péči. Hydrangea zalévejte měkkou vlažnou vodou až dvakrát týdně. Za chladného a vlhkého počasí se vlhčení půdy provádí ještě méně často - jednou týdně. Pod každý keř se nalije nejméně 10 litrů vody.

Horní oblékání by mělo být také pravidelné. Tento postup se provádí dvakrát měsíčně. Zavádění organických a minerálních hnojiv do kultury se střídá. Jako organická hmota se používá vodný roztok ptačí trusu nebo mulleinu. Minerální komplexy vhodné k úpravě vanilky: superfosfát, skladujte hnojiva určená pro hortenzie nebo, pokud takové neexistují, pro azalky. Nezhnojujte půdu pod květem popelem a křídou. Ve fázi pučení a kvetení vyžaduje rostlina více minerálních hnojiv obsahujících dostatek draslíku a fosforu. Na samém začátku vegetačního období by měla být upřednostňována dusíkatá hnojiva, která pomáhají keři v krátké době hromadit zelenou hmotu..

Je velmi důležité prořezat rostlinu. Časem jeho realizace je jaro, začátek toku mízy. Aby se získal keř s velkým množstvím květenství, měly by se při prořezávání ponechat na něm dva páry pupenů. Pokud chcete, aby vás francouzská krása vanilky ohromila velkými velikostmi květinových čepic, nechte výhonky delší. Kromě toho musíte odstranit suché, tenké a nemocné větve, vybledlé květenství (ke stimulaci vývoje nových pupenů). Pomocí této procedury lze aktualizovat starý Vanilla Freise Bush, který se ořízne pod základnu..

Mladé exempláře vysazené na místě v teplém období by měly být pokryty na zimu, navzdory vysoké odolnosti hortenzií proti chladu. Padlé listí, piliny a sláma budou dobrými izolačními materiály. Doporučuje se položit kolem kmene vrstvu kompostu, aby kořeny rostliny nezmrzly.

Vanilková freise je náchylná k houbovým chorobám. Nejprve mluvíme o plísni, jejíž výskyt je vyvolán vysokou vlhkostí vzduchu. Šedá hniloba nezpůsobuje rostlině žádné menší poškození. Tyto problémy se bojují zpracováním hortenzií vodným roztokem fungicidu. Pokud listy na keři zblednou, znamená to, že se stal obětí chlorózy, kterou lze eliminovat okyselením půdy. Největším nebezpečím pro evropské módy je ze škůdců mrzutá mšice. Zbaví se ho díky insekticidům.

K rozmnožování rostlin dochází dvěma způsoby: vrstvením a rozdělením keře. První metoda se používá na jaře a na podzim, ale pouze u zralých keřů s rozvinutým kořenovým systémem. Druhá metoda může být použita po celou vegetační sezónu. Zvládnou to i začínající květinářství..

Případy užití

Odrůda Vanilla Freise je vhodná pro skupinové výsadby, kde se dobře hodí s kvetoucími trvalkami, jehličnany nebo jinými ozdobnými keři. Tato kultura je také dobrá v zahradních souborech s jinými odrůdami hortenzie. Tato atraktivní rostlina je vhodná pro živé ploty a mixéry, kde je nejlépe umístěna ve střední vrstvě. Manžety, hostitelé a sedum udělají z křoví úžasnou společnost. Vanille fraise můžete zasadit do středu záhonu a obklopit jej kratšími rostlinami. Jako osamělý keř je tato krása atraktivní v předzahrádkách, parcích, terasách a rekreačních oblastech..